Patelnia do grillowania – pożądany sprzęt kuchenny w każdym domu


patelnie do grillowania

Każdego roku coraz więcej produktów z profesjonalnych restauracji i kawiarni przenosi się do domowych kuchni. Lady barowe, ekspresy do kawy, a teraz także sprzęt do grillowania. Ten ostatni, a w szczególności taki jego typ jak patelnia, jest bardzo popularny i zajmuje dumne miejsce w kuchniach wielu gospodyń. Co sprawia, że jest tak popularny?

Dlaczego potrzebna jest patelnia grillowa?

Śmiało można powiedzieć, że ta patelnia spełnia trzy ważne funkcje.

  1. Ułatwia gotowanie.
  2. Skrócenie czasu jego trwania.
  3. Pyszne i zdrowe dania.

Zalety patelni z firmy Technica:

  • Grubość dna. Patelnie do grillowania mają znacznie grubsze dno niż zwykłe. Pozwala to na lepsze rozprowadzanie i zatrzymywanie ciepła.
  • Zsuwnia do odprowadzania oleju. Dzięki temu można łatwo spuścić gorący płyn bez ryzyka poparzenia.
  • Obecność kilku uchwytów. Dlatego patelnia grillowa pozwala nie tylko smażyć, ale także piec.
  • Obecność żebrowanego dna. Dzięki niemu potrawy nie przywierają i zyskują oryginalny rysunek.
  • Oszczędzanie oleju. Gotowanie na patelni grillowej nie wymaga użycia oleju. Jednak w razie potrzeby ilość oleju może się różnić.
  • Wspólne gotowanie. Użycie tej patelni pozwala na jednoczesne grillowanie różnych potraw: mięsa, warzyw, grzybów.

Oprócz tych pozytywnych cech patelnia do grillowania ma główną zaletę, która czyni ją bardziej popularną — gotowane na niej potrawy zachowają dużą liczbę przydatnych właściwości. Jest to możliwe dzięki żeberkom na spodzie. Pomagają one nie tylko smażyć, ale również gasić potrawy. Żebrowana powierzchnia dna zapobiega również przywieraniu potraw.