Szklane salaterki mogą być przezroczyste, matowe lub kolorowe – wszystko zależy od materiału użytego do produkcji.
Wariacji kształtów jest jeszcze więcej — są modele z nóżkami, kształtne, z pokrywkami i w stylu minimalizmu, czyli bez nadmiaru. Z wielkością też nie ma problemu — można wybrać salaterki do podawania na wspólny stół oraz porcjowane, osobne do każdego dania dla jednej osoby. Aby dokonać właściwego wyboru, zapoznaj się z rodzajami szkła i innymi niuansami, które określają jakość i właściwości konsumenckie.
Jakie szkło wybrać?
Salaterki szklane (https://sklep.technica.pl/salaterki-12) wykonane są z różnych rodzajów szkła — decyduje to o wyglądzie, praktyczności, trwałości, wytrzymałości i koszcie zastawy stołowej.
Rodzaje wyrobów szklanych według składu
- Szkło kryształowe jest kryształem bezołowiowym, materiałem przezroczystym, mocnym i stabilnym mechanicznie. Jest aktywnie wykorzystywane w produkcji szklanek, kieliszków i kufli. Wyroby szklane wykonane ze szkła kryształowego są lekkie, gładkie, mają cienkie ścianki i są zazwyczaj niewielkich rozmiarów.
- Najpopularniejszym i najtańszym materiałem jest szkło hartowane. Podczas procesu hartowania szkło zyskuje wytrzymałość i odporność na wysokie i niskie temperatury. Produkty wykonane ze szkła hartowanego można umieścić w zamrażarce lub kuchence mikrofalowej, ale nie można ich używać jako form do pieczenia.
- Odporne na uderzenia szkło hartowane jest wykonane z dodatków polimerowych. Takie naczynia są bardziej odporne na walkę, a jeśli pękną, nie tworzą ostrych odłamków tnących.
- Szkło opalowe to delikatny i piękny materiał, który jest gęsty, ale przepuszczający światło. Salaterki ze szkła opalowego są cienkie i lekkie, ale trwałe i odporne na zmiany temperatury.
- Szkło porcelanowe jest jedną z najnowszych innowacji. Szkło porcelanowe jest używane do produkcji trwałych i pięknych naczyń, które wyglądają jak prawdziwa porcelana. Takie produkty trudno nawet nazwać szklanymi — są nieprzezroczyste i gęste.