Zalety jadalnego brokatu



Jadalny brokat to unikalna ozdoba każdego ciasta, które nie tylko świetnie smakuje, lecz także gustownie się prezentuje. Co daje zastosowanie tego dodatku? Jakie plusy ma brokat jadalny? Czym się cechuje i gdzie jest wykorzystywany?

Magiczne ciasto

Dzięki jadalnemu brokatowi możemy z powodzeniem dodać odrobinę magii swoim wypiekom. W tym celu sprawdzą się specjalne barwniki spożywcze, jakie mają brokatowe odcienie. Warto zauważyć, że to pozwoli wzbogacić ciasta, czekolady i praliny delikatnym pyłem, który cały czas się mieni. Dekorowanie odbywa się za pomocą ręcznych technik lub z użyciem aerografu.

Co ciekawe, cukiernicy chętnie sięgają też po zmieszane barwników z żelem lub galaretką, co z kolei pozwoli zastosować migoczący brokat na wielu warstwach ciasta. Nie zapominajmy o tym, że bardzo ważne są odpowiednie proporcje proszku. Wyroby takie są dostosowane do użytku spożywczego. 

Jadalny brokat – zastosowanie

Brokat jadalny https://sklep.polmarkus.com.pl/jadalny-brokat z powodzeniem zastosujemy powierzchniowo na wiele ciast, takich jak:

  • torty,
  • czekolady,
  • marcepany,
  • dekoracje,
  • praliny,
  • inne ciasta. 

Jadalny brokat ma wiele zalet. Przede wszystkim na uznanie zasługuje efekt dekoratorski. Błyszcząca powierzchnia tortu z pewnością przyciąga uwagę. Kolejnym plusem jest duża wydajność brokatu przy stosowaniu powierzchniowym. Jako nierozpuszczalny produkt, brokat jadalny może zostać wprowadzony do oleju lub wody, tworząc dyspersję.

Nie bez powodu takie ozdoby cieszą się ogromnym zainteresowaniem na rynku cukierniczym. Uzyskanie elegancji i oryginalności jest na wyciągnięcie ręki.