Cechy idealnej deski do pizzy


pizza

Pizza powinna być podawana na specjalnej, drewnianej desce. Do jej produkcji coraz rzadziej wykorzystuje się naturalne odmiany drewna. Zamiast nich stosuje się coraz częściej drewniany laminat, który jest znacznie tańszy w produkcji i posiada wiele innych, funkcjonalnych cech.

Odporność na temperaturę

Pizza dopiero co wyjęta z pieca może osiągnąć temperaturę nawet 200 stopni Celsjusza. Oznacza to, że trzeba ją podać w sposób zapewniający bezpieczeństwo tak gościom, jak i personelowi pizzerii. Zaletą drewnianych desek na pizzę jest ich odporność na bardzo wysokie temperatury sięgające aż 350 stopni Celsjusza. Dzięki temu można za ich pomocą chronić nie tylko dłonie, ale też blaty i obrusy stołów, na których pizza została podana. Z tego też względu średnica deski powinna być zawsze mniejsza niż średnica pizzy.

Funkcjonalne wgłębienia i uchwyty

Funkcjonalne, gastronomiczne deski do pizzy (sprawdź takie) nie tylko muszą ładnie się prezentować, ale też powinny być odpowiednio wyprofilowane. W tym celu spód deski posiada (najczęściej) specjalne wgłębienia, które ułatwiają jej przenoszenie w dłoniach. Powierzchnia wgłębień zależy oczywiście od tego, jak duża jest dana deska. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomniane wgłębienia zastąpić np. uchwytem. Niestety nie sprawdza się on w przypadku desek o bardzo dużej średnicy (np. 50 cm), gdyż masa pizzy znacznie utrudnia jego obsługę.

Zjawiska niepożądane?

Czasami zdarza się, że drewniana deska do serwowania pizzy zaczyna stawać się coraz ciemniejsza. Wiele osób uważa, że wynika to z jej niewielkiej odporności na działanie ciepła lub – co gorsza – z przypalenia znajdujących się na niej potraw. Na szczęście jest to mit, gdyż ciemnienie jest w tym przypadku zjawiskiem naturalnym. Występuje ono zwłaszcza na powierzchni desek wykonanych z laminatu.

Reasumując, idealna deska do serwowania pizzy nie istnieje. Dlatego przy wyborze właściwego gadżetu warto postawić na sprawdzone i wygodne z własnego punktu widzenia rozwiązania. Tylko dzięki nim praca w restauracji może być przyjemna i w miarę łatwa.