Barwniki spożywcze – ich rola i zastosowanie


barwniki spozywcze

Każdy, kto zawodowo lub amatorsko zajmuje się wypiekiem różnego rodzaju ciast, wie, jak ważną rolę odgrywają barwniki spożywcze. Za ich pomocą można podkręcić kolory lodów, napojów, mas, lukru, a nawet czekolady. Efekty zawsze robią duże wrażenie. To właśnie z tego powodu można je znaleźć w domowej kuchni oraz piekarniach i cukierniach.

Wyższa jakość wypieków

barwniki spozywcze
barwniki spożywcze znaleźć można w sklepie Polmarkus

Do czego służą barwniki spożywcze? Najkrócej mówiąc, do podniesienia jakości wypieków. Nie jeden z nas zachwyca się różnokolorowymi tortami i ciastami pokazywanymi na Instagramie lub innych portalach społecznościowych. Taki efekt można uzyskać, stosując właśnie barwniki do ciast. Warto przy tym dodać, że tego rodzaju dodatki nie mają jakiegoś charakterystycznego smaku czy zapachu. Za to w prosty sposób mogą odmienić wygląd spożywanych przez nas słodkości. Pozwalają na piękne udekorowanie ciast, ciasteczek, i deserów.

Rodzaje barwników

Jakie rodzaje barwników można nabyć na naszym rynku? Wszystko zależy od naszych potrzeb i formy wypieku. Bardzo popularne są barwniki spożywcze w proszku. Można je stosować na sucho, przyozdabiając wypieki przy pomocy pędzelka. Każdy barwnik spożywczy w proszku jest łatwy do zastosowania i co ważne nie zmienia konsystencji ciasta. Natomiast barwniki spożywcze w płynie są szczególnie polecane do zabarwiania masy tortowej, surowego ciasta, lukru na bazie cukru pudru oraz bitej śmietany. Barwniki spożywcze w żelu są proste w użyciu i bardzo wydajne. Czasami wystarczy odrobina, by uzyskać piękne nasycone kolory. Stosuje się je do mas cukrowych, marcepanu, kremów lodów i galaretek.