Małe, słodkie pralinki, czekoladki i czekoladowe ozdoby na torty lub mufinki. Kuszące słodkości o wymyślnych kształtach nie powstałyby, gdyby nie foremki do czekolady.
Foremki do czekolady – jakie mają zastosowanie?
Forma do czekolady pozwala utrzymać płynną masę, by po jej zastygnięciu otrzymać określony kształt. Czekoladki takie mogą być ozdabiane po wyjęciu z formy, ale również na etapie płynnej masy można je nadziać bakaliami, liofilizowanymi owocami lub zatopić w nich nugatowe nadzienie.
Kuchenni sztukmistrzowie, którzy potrafią czekoladowej kuwerturze nadać specyficzny blask i połysk, wykorzystują foremki do czekolady do tworzenia prawdziwych arcydzieł, uwodzących zarówno oko, jak i podniebienie. W warunkach domowych można również wykonać swoje własne czekoladki. Duże możliwości w tym zakresie dają formy silikonowe do czekolady, w których, dzięki zastosowaniu bezpiecznego tworzywa, producenci mogą wykonać praktycznie dowolny kształt. Taka forma do czekolady ma również inne zalety: jest plastyczna, więc łatwo wyciągnąć z niej czekoladkę, zwłaszcza gdy przylega ściśle do formy, lub jest delikatna, łamliwa lub powinna mieć idealną powierzchnię.
Foremki do czekolady – co można dzięki nim stworzyć?
Dzięki zastosowaniu foremek do czekolady można tanio stworzyć dowolne figurki do przyozdobienia wypieków. Zarówno foremki z ornamentami kwiatowych wzorów, jak i figurki postaci lub zwierząt stanowią smaczne uzupełnienie tortów, ciast lub ciasteczek. Formy silikonowe do czekolady mogą nadać słodyczom bardziej wymyślny kształt. Są nieodzowne w każdej kuchni, w której pieczenie traktuje się jako zabawę, ale i na serio.