Choć kawę mieloną i rozpuszczalną można kupić w każdym sklepie, kawa ziarnista wciąż ma wielu zwolenników. Nic w tym dziwnego – jej aromatu nic nie jest w stanie zastąpić, a możliwość samodzielnego mielenia ziaren staje się niezwykłym rytuałem.
Kawa ziarnista i jej zalety
Użytkownicy żarnowych młynków do kawy wiedzą doskonale, jak wspaniałym aromatem może kusić kawa podczas mielenia. W ziarnach kawy dłużej zatrzymuje się jej niepowtarzalny aromat, lepszy jest też smak takiej kawy. Znani bariści od lat powtarzają, że kawa mielona szybko traci swe właściwości, a kto chce się nacieszyć prawdziwym smakiem kawy, ten powinien zmielić ziarna tuż przed jej zaparzeniem.
Młynek żarnowy i jego zalety
Młynek do kawy żarnowy (https://sklep.gkpge.pl/Mlynek-do-kawy-arnowy-CR-4439) to najwierniejszy sojusznik osób ceniących sobie smaczną i aromatyczną kawę. Młynki takie mogą się pochwalić coraz piękniejszym wyglądem, zatem w wielu kuchniach staną się nie tylko praktycznym, ale i eleganckim dodatkiem. Ciekawe kształty, piękne kolory – oto zalety, które są doskonale widoczne. To, co najważniejsze w takich młynkach, ukrywa się jednak pod ceramiczną lub stalową obudową. To mechanizm, dzięki któremu ziarna kawy są rozdrabniane w taki sposób, jaki będzie najbardziej odpowiadał użytkownikowi. Wielką zaletą żarnowych młynków do kawy jest to, iż w trakcie mielenia ziarna nie są narażone na kontakt z ciepłem, dzięki czemu nie tracą swych właściwości. Każdy może też samodzielnie wybrać grubość mielenia, dzięki czemu będzie mógł zaparzyć taką kawę, jaką lubi najbardziej.