Wszystko co musisz wiedzieć na temat naleśnikarki!

Czy istnieje na świecie ktoś kto nie lubi naleśników? Ja bynajmniej się nie spotkałam z taką osobą. Niemniej jednak smażenie naleśników w tradycyjny sposób może być nieco uciążliwe i przede wszystkim może zajmować długi czas. Na szczęście dla wszystkich fanów tej smacznej przekąski na rynku dostępne jest profesjonalne urządzenie do naleśników, noszące nazwę naleśnikarka. Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się jak je obsługiwać, aby cieszyć się z pysznych naleśników

Rodzaje naleśnikarek

    • płyta do naleśników (wystarczy położyć na niej masę naleśnikową i obracać ją szpatułką, która z reguły dołączona jest do zestawu)
    • naleśnikarka elektryczna, która również ma kształt płyty ale wzbogacona jest o przycisk z regulacją mocy

naleśnikarka płyta do naleśnikówJak prawidłowo korzystać z naleśnikarki?

W przypadku gdy Twoja maszyna do naleśników jest elektryczna po podłączeniu jej do prądu przesuń suwak na maxa i czekaj, aż zielone światło pojawi się. Zielony kolor oznacza gotowość do smażenia pysznych naleśników. Pamiętaj, aby stosować koliste ruchy przy wlewaniu masy naleśnikowej na naleśnikarkę – dzięki temu rozprowadzisz ją w sposób równomierny. Gdy masa się utwardzi i zarumieni, przewróć ją na drugą stronę za pomocą szpatułki. W przypadku płyty do naleśników musisz najpierw nagrzać naleśnikarkę na kuchence, a następnie wlać na nią całą masę na naleśniki. Reszta procesu wygląda tak samo jak w przypadku naleśnikarki elektrycznej. Ogromnym plusem tych urządzeń jest fakt, że nie ma potrzeb natłuszczać powierzchni naleśnikarki tuż przed smażeniem. W sklepie Gastromocni naleśnikarka w różnych rodzajach jest dostępna w niskich cenach.