Odpowiednio dobrana tylka cukiernicza sprawi, że prezencja tortu wystrzeli w górę niczym konfetti. Nagle i efektownie. Ten cukierniczy dodatek ma w sobie magię, dzięki której zachwyci każdego. Niestety wciąż pozostaje niedoceniany i warto to zmienić. Po pierwsze wyjaśnijmy, czym jest i do czego służy?
Tylka cukiernicza – co to jest?
Tylki cukiernicze wciąż jeszcze wywołują zdziwienie na twarzach. Słysząc o nich lub obcując z nimi – nie zawsze wiemy, do czego służą. A to przecież prawdziwa wisienka na torcie. Tylka cukiernicza jest końcówką, która służy do wyciskania nadzienia albo ozdób. To narzędzie dekoracyjne, które potrafi zmienić wygląd ciasta o 180 stopni. To nie wszystko – bo dobrze dobrane nadzienie potrafi także pobudzić kubki smakowe na tyle, że nie jest się w stanie skończyć na jednym kawałku. Nie ma w tym oczywiście niczego złego.
Tylka do dekoracji – gdy ciasto staje się sztuką…
Końcówek dekorujących ciasta jest ogromna ilość. Kształty końcówek pozwalają na wykonanie masy kreatywnych ozdób. Można na przykład udekorować tort nadzieniem w kształcie gwiazdek, kwiatów, muszelek czy bezików. Ograniczeń jest tak naprawdę, niewiele. Tylki do dekoracji pomagają oddać się artystycznym natchnieniom i dzięki nim – albo i przez nie – nierzadko trudno jest potem rozstać się z pięknie udekorowanym ciastem czy tortem. Na to nie ma jednak rady – bo jego miejsce jest w żołądku. Całe szczęście, że istnieją smartfony. Wystarczy zrobić zdjęcie i pięknie udekorowany wypiek zostanie z nami na dłużej.