Śledź po kaszubsku – jak go zrobić?


Śledź po kaszubsku - jak go zrobić

Śledzie po kaszubsku są uwielbiane nie tylko przez mieszkańców tego regionu, ale także w innych regionach. Mamy tutaj do czynienia z intensywnym smakiem i aromatem, który sprawdza się na wiele różnych okazji. Na uwagę zasługuje fant, że śledzie po kaszubsku możemy wykonać samodzielnie, wykorzystując kilka tylko składników, lub zaopatrzyć się w gotowy produkt, który pozwoli nam poczuć ten niezapomniany smak i aromat ukochany przez tak wiele osób.

Jak zrobić śledzie po kaszubsku samodzielnie?

Przepis na śledzie po kaszubsku znajdziemy w internecie pod adresem https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-po-kaszubsku, ale także w wielu książkach kucharskich. Potrzebujemy w tym celu śledzie, które kroimy dowolnie, ale możemy także zostawić je w paskach. Nie będziemy mogli jednak wykonać śledzi bez takich składników jak:

  • cebulka, którą musimy zeszklić,
  • rodzynek (dodatek dowolny),
  • cukru,
  • octu,
  • koncentratu pomidorowego,
  • przypraw takich jak ziele angielskie, liście laurowe, papryki mielonej,
  • suszonych śliwek i ogórków kiszonych podkreślających smak śledzi.
sos do śledzi po kaszubsku

Czy przygotowanie śledzi po kaszubsku, jest czasochłonne?

Śledzie po kaszubsku, są tak uwielbiane nie tylko ze względu na wyjątkowo słodko winny smak, ale także dlatego, że są stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy przede wszystkim zeszklić cebulkę na oleju i dodać do niej śledzie i wszystkie inne składniki. Na koniec powinniśmy doprawić śledzie łyżką koncentratu, która doda do potrawy niezapomniany aromat i cierpki smak. Musimy wiedzieć, że śledzie przygotowane w ten sposób mogą występować z rodzynkami, żurawiną, ale także suszonymi Śliwkami. Nie musimy jednak decydować się na tę wersję, jeśli nie lubimy żadnego z tych składników. Duża dowolność w doborze poszczególnych produktów sprawia, że możemy rzeczywiście stworzyć dla siebie potrawę, która będzie w pełni nam smakować. Śledź po kaszubsku możemy traktować jako dodatek do śniadania, czy kolacji, jednak będzie to także doskonała alternatywa na imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Zyskamy więc potrawę, która z pewnością będzie o wiele częściej gościć na naszym stole, bo stanie się uwielbiana przez nas i wszystkich domowników.