Korzystanie z właściwych sączków może mieć znaczny wpływ na wygodę przyrządzania i smak kawy z ekspresów przelewowych. Te ostatnie są chętnie używane zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i gospodarstwach domowych. Filtry do ekspresów zabezpieczają napar przed przedostaniem się do niego fusów. To w tej części umieszcza się zmielone ziarna kawy. Poszczególne modele mogą różnić się skutecznością i sposobem użytkowania. Na co zwrócić uwagę podczas dokonywania wyboru?
Filtry do kawy – jakie są różnice?
Akcesoria z tej kategorii różnią się przede wszystkim materiałem wykonania. Do popularnych opcji zalicza się modele papierowe, materiałowe oraz wykonane z tworzyw sztucznych lub metalu. Pierwsze z nich cieszą się dużą popularnością na gastronet24 ze względu na swoją niską cenę. Są to sączki jednorazowe, dlatego też decydując się na nie należy pamiętać o zakupieniu odpowiedniej ilości. Na wygodę korzystania z filtrów wpływa brak konieczności ich czyszczenia. Zużyty sączek z fusami wystarczy wyrzucić do kosza. Dodatkowy czas zajmuje jednak zalanie ich wrzątkiem przed użyciem. To bardzo ważny krok, dzięki któremu napar nie przejmuje papierowego posmaku. Co charakteryzuje pozostałe filtry?
Co należy wiedzieć o pozostałych rozwiązaniach?
Zarówno filtr do ekspresu przelewowego materiałowy, jak i egzemplarze wykonane z metalu lub tworzyw sztucznych to akcesoria wielokrotnego użytku. W ich przypadku wystarczy więc zakup jednego lub dwóch egzemplarzy, które trzeba regularnie myć. Czyszczenie jest łatwiejsze w przypadku modeli o sztywnych ściankach. Pranie sączków materiałowych może pochłaniać nieco więcej czasu. Są one za to bardziej skuteczne i dokładnie oddzielają fusy od naparu. Planując zakup filtrów do kawy powinno się dokładnie przemyśleć, jakie cechy będą najważniejsze dla danej osoby. Akcesoria dopasowane do zapotrzebowania będą właściwym wyborem.