Chłodziarka na wino – jak wybrać?


wino

Wino jest wyjątkowym trunkiem i powinno być przechowywane w odpowiednich warunkach. Gastronomiczna lodówka na wino umożliwia bezpieczne przechowywanie butelek z winem, aby zatrzymały one swój niepowtarzalny aromat. Jak wybrać chłodziarkę do wina?

Chłodziarka do wina gastronomiczna

Wina wytwarzane są w specyficznych warunkach, które powinny być także zachowane podczas przechowywania tego szlachetnego trunku. W tym celu należy wybrać odpowiednią chłodziarkę, która została specjalnie zaprojektowana do przechowywania butelek z winem. Jest to lodówka, która posiada inny design. Dostępne są chłodziarki przeznaczone do win długo dojrzewających oraz do starzenia wina.

Gastronomiczna lodówka na wino jedno- i wielostrefowa

Niewielkich rozmiarów chłodziarki jednostrefowe (zobacz tutaj) idealnie nadają się do przechowywania niewielkiej ilości butelek. Można ich używać w lokalach gastronomicznych, ale także doskonale nadają się do domu czy spiżarni. Dzięki odpowiednim warunkom zapewnionym w chłodziarce wino zachowa swój szlachetny smak. Restauracje, kawiarnie i bary najczęściej wybierają chłodziarki wielostrefowe. Lodówka taka podzielona jest na sekcje, dzięki czemu w każdej z nich można ustawić inną temperaturę. Wiele lodówek gastronomicznych ma wbudowaną półkę reprezentacyjną, na której można ustawić najlepsze rodzaje win.

Chłodziarka na wino – gdzie powinna stać?

Wiadomo, że lodówki muszą stać z dala od wszelkich źródeł ciepła, dlatego bliskość grzejników czy kuchenek jest wykluczona. W przypadku przechowywania chłodziarki w nieogrzewanym pomieszczeniu warto wybrać model wyposażony w system zapewniający niezawodne działanie w niskich temperaturach. W restauracji warto jedną chłodziarkę ustawić w holu lub na sali, aby goście mieli wgląd w wina i mogli sobie samodzielnie wybrać to, które im najbardziej odpowiada.