Lukier królewski – idealna ozdoba do pierników


lukier królewski do pierników

Lukier królewski to tradycyjna dekoracja wykorzystywana w wielu rodzinach od pokoleń. Charakteryzuje się większą trwałością od zwyczajnego lukru, sprawdzi się więc do łączenia poszczególnych elementów ciasta piernikowego, m.in. domu z piernika. Wyróżnia się szybkością przygotowania oraz prostym składem.

Lukier królewski – idealna ozdoba pierników

Zaledwie kilka składników, starczy, aby wykonać go samodzielnie w swojej kuchni. Najczęściej lukier królewski wykorzystywany jest do ozdabiania pierników, ciastek, makowców, tortów i wielu innych słodkich specjałów. Świetnie sprawdzi się przy precyzyjnym dekorowaniu. Warto wykonać lukier królewski samodzielnie, ponieważ sklepowe wyroby posiadają sporo niepotrzebnych ulepszaczy (przepis znajdziemy np. na https://sklep.polmarkus.com.pl/blog/lukier-krolewski). 

Jak zrobić lukier królewski?

Do wykonania lukru królewskiego potrzeba zaledwie trzech składników: białka jajka kurzego, cukru pudru oraz kilku kropel soku z cytryny, Do przystrojenia całego worka świątecznych pierników spokojnie wystarczą 2 białka i 180 gram cukru pudru. Prace należy zacząć od oddzielenia białek od żółtek, które można później wykorzystać do zrobienia m.in. ciasta drożdżowego. Białka należy umieść w czystym naczyniu, najlepiej szklanym naczyniu i ubijać mikserem przez około pół minuty.  Początkowo na małych obrotach, potem na średnich, tak by powstała piana z białek. Następnie należy dodać cukier puder i  całą masę ubijać około 20 minut. Na sam koniec ubijania warto powstałą masę rozcierać jeszcze chwilę  łyżeczką lub trzepaczką, a także dodać sok z cytryny. Tak przygotowany lukier można wykorzystać od razu, zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 3 dni. Lukier królewski do pierników najlepiej podawać za pomocą rękawa cukierniczego.