Czym charakteryzuje się patelnia do paelli?


dzielona patelnia do paelli

Patelnia jest niewątpliwie podstawowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Jest to naczynie, które pozwala na przygotowanie dań pochodzących z niemal każdego zakątka świata. Jej przeznaczenie zależy od materiału, z jakiego wykonana jest patelnia, oraz jej wielkości i kształtu. Na rynku istnieje wiele rodzajów patelni gastronomicznych wykonanych z różnorodnych powłok, różniących się między sobą ceną i jakością. Dlatego wybór odpowiedniej patelni jest trudny i warto go dobrze przemyśleć.

Jakie są rodzaje patelni?

W kuchni gastronomicznej sporządza się wiele różnorodnych potraw, które wymagają odpowiednich naczyń do ich sporządzenia. Patelnie różnią się między sobą funkcjonalnościami oraz powłokami. Wykorzystuje się je do pieczenia, smażenia lub grillowania. Specjalna patelnia do paelli, patelnia do naleśników, a także patelnia do przygotowywania potraw azjatyckich to podstawowe akcesoria każdej kuchni w restauracji. Szeroki wybór modeli i rozmiarów dostępny jest na GastroNet24.pl.

patelnia do paelli

W sprzedaży odnaleźć można patelnie wykonane z różnorodnych powłok, w zależności od tego, do czego są przeznaczone. Materiał, z jakiego wykonana jest patelnia, ma wpływ na sposób rozchodzenia się ciepła pod potrawą oraz szybkość jej nagrzewania. Wśród dostępnych powłok można wyróżnić:

  • żeliwne
  • emaliowane
  • stalowe
  • ceramiczne
  • teflonowe

Patelnia do zadań specjalnych

Paella jest daniem hiszpańskim opartym na ryżu przyprawionym szafranem z dodatkami, które jest zdrowe i pożywne. Jest to także potrawa jednogarnkowa, która jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Paella wymaga jednak odpowiedniego naczynia do jego przygotowania.

Wybór średnicy patelni do paelli uzależniony jest od tego, jak dużą ilość jedzenia będzie przygotowywana. Patelnia powinna charakteryzować się podwójnym dnem i uchwytami po obu stronach. Największe patelnie przeznaczone dla dużej gastronomii mają 60 cm średnicy i mają powłokę stalową lub emaliowaną.