Jakie są rodzaje barwników do czekolad i jak ich używać?


barwniki do czekolady

Barwniki do czekolady są produktami, których zadaniem jest nadanie koloru czekoladzie. Często są stosowanie do malowania wzorów i tworzenia dekoracji. Produkty te są w dzisiejszych czasach bardzo popularne szczególnie w cukiernictwie, gdzie stosuje się je przy produkcji deserów, ciast, pralin i innych słodyczy, jak i również do dekorowania tortów i ciast. Barwnik do czekolady swoje zastosowanie znajduje często w gastronomii.

barwnik do czekolady biały

Jakie są rodzaje barwników do czekolady?Jak bezpiecznie ich używać?

Wyróżnia się trzy główne rodzaje barwników do czekolady:

  • w płynie lub żelu,
  • w proszku,
  • naturalne.

Barwniki do czekolady w płynie lub żelu są często stosowane, ponieważ są proste w użyciu. Innym atutem jest fakt, że ta forma barwników jest dostępna w wielu kolorach. Barwnik dodaje się w formie kilku kropli do rozpuszczonej czekolady i miesza do uzyskania odpowiedniego koloru. Barwniki w proszku są bardziej skoncentrowane od tych w płynie. Są lepsze od tych w żelu lub płynie, ponieważ nadają bardziej intensywny kolor. Taki barwnik rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody, a następnie dodaje do czekolady. Należy uważać, żeby nie przesadzić z ilością barwniku, bo wpłynie to na konsystencję czekolady. Ostatnie na liście są barwniki naturalne, które pochodzą z naturalnych źródeł jak rośliny lub owoce. Ich intensywność jest zazwyczaj mniejsza niż w przypadku barwników syntetycznych. Bardzo często używa się sproszkowanych buraków lub zielonego jęczmieniu. Kluczową kwestią jest, aby używać barwników, które są sprawdzone i bezpieczne do spożycia.