Na co zwrócić uwagę wybierając patelnię profesjonalną?


patelnia gastronomiczna indukcyjna

Praca w lokalu gastronomicznym nie należy do najłatwiejszych. Często przebiega pod presja czasu. Klienci chcą zjeść nie tylko smacznie, ale również szybko. Jak wybrać patelnie, na których przyrządzenie pysznych potraw będzie łatwiejsze?

Idealna patelnia gastronomiczna – czyli jaka?

Takie patelnie w gastronomii powinny być wytrzymałe, a także ułatwiać gotowanie. Bardzo ważne jest dobre przewodzenie ciepła. Dzięki szybkiemu nagrzaniu się patelni kucharz może szybko dostarczyć potrawę czekającym klientom.

Warto również pamiętać, że ważny jest rozmiar patelni. Większe patelnie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie potraw przygotowuje się dużo. Do restauracji, w której na śniadanie podawane są jajka nie trzeba wykorzystywać dużej patelni. Sprawdzi się taka o średnicy 20 cm.

Nie tylko średnica patelni ma znaczenia. Ważna jest również wysokość. W wyższej patelni łatwiej jest mieszać większą ilość składników.

Kolejnym, bardzo ważnym elementem, jest rączka patelni. Musi ona mieć odpowiednią długość, a także materiał, z którego jest wykonana. Nie powinna się szybko nagrzewać. Jest to kwestia bezpieczeństwa.

Powłoka patelni – najważniejszy element sukcesu

Wybierając patelnie gastronomiczna nie można zapomnieć, że najważniejsza jest powłoka, która znajduje się na patelni.

Patelnie teflonowe są jednymi z najpopularniejszych. Restauratorzy doceniają atrakcyjną cenę patelni, a także to, że do teflonu nie przywierają potrawy. Wadą patelni jest to, że uszkodzenie teflonu jest równoznaczne ze zniszczeniem naczynia.

Patelnia gastronomiczna stalowa jest niezniszczalna. Świetnie radzi sobie z wysokimi temperaturami, uszkodzeniami mechanicznymi czy częstym myciem.

Patelnie żeliwne również są chętnie używane w restauracjach, chociaż ich wadą jest duży ciężar. W przeszłości chętniej i częściej je wykorzystywano.