Co to są owoce liofilizowane i czy są zdrowe?



Liofilizacja to inaczej suszenie sublimacyjne. Jest to sprawdzona i najczęściej stosowane metoda konserwacji. Sublimacja lodu usuwa wodę z zamrożonego produktu. Oznacza to, że lód omija stan ciekły i jest przekształcany bezpośrednio w parę wodną. Proces ten odbywa się w niskich temperaturach i znacznie obniżonym ciśnieniu. Proces ten doskonale nadaje się do zachowania wartości odżywczych produktu. 

Dlaczego warto jeść owoce liofilizowane?

Produkty otrzymywane metodą sublimacji są bardzo wysokiej jakości – zachowują swój smak, zapach, pełną wartość odżywczą i biologiczną. Jak wiadomo, świeże owoce i warzywa są bogate w wiele składników odżywczych, takich jak witaminy (A, C, E, K, grupy B), minerały (potas, magnez itp.), karotenoidy, polifenole, antocyjany itp. Te składniki znajdują się również w liofilizowanych owocach, więc można podawać je również dzieciom. Dodatkową zaletą jest możliwość obróbki w pełni dojrzałych owoców bez konieczności przechowywania czy zatrzymania wzrostu.

Truskawka i malina liofilizowana – doskonałe dodatki do owsianki

Ze względu na niską zawartość wody mają dłuższy okres przydatności do spożycia w porównaniu ze świeżymi owocami. Takie owoce to świetna alternatywa pozwalająca sięgnąć po nie, gdy sezon na nasze ulubione smakołyki się skończy. Liofilizowane owoce mogą być spożywane jako przekąska, ale są również idealnym składnikiem owsianki, płatków owsianych, jogurtu, naleśników i innych wypieków. Zamieniają każdy posiłek w kolorową ucztę dla oka i smaku. Warto zatem pokusić się o dodanie truskawki liofilizowanej lub maliny liofilizowanej do swojej diety.