Jak przygotować żywność liofilizowaną do jedzenia?



Żywność liofilizowaną kupuje się w postaci zamkniętych opakowań. Dopóki się ich nie otworzy to tak naprawdę nie widać, co jest w środku. Z tego powodu wiele osób nie do końca wie, jak zabrać się za przygotowanie takiej żywności. Jak suchą porcję zamienić w pożywny posiłek, który można zjeść z przyjemnością i ze smakiem? Jak ułatwić sobie przyswajanie substancji odżywczych z jedzenia?

Podgrzej wodę

Żywność liofilizowana musi być uwodniona, by nadawała się do spożycia. Robi się to bardzo prosto. Wystarczy do jedzenia dodać ciepłej wody. Można ją podgrzać na przenośnej kuchence turystycznej. Woda nie musi być wrząca, wystarczy, że będzie ciepła. Najlepiej jest podgrzać ją kilkanaście minut przed planowanym posiłkiem.

Nalej wody

Ciepłą wodę należy nalać do opakowania od żywności liofilizowanej. Większość gotowych posiłków jest sprzedawana w opakowaniu, które można zalać wodą i które może równocześnie służyć za naczynie do jedzenia. W ten sposób turysta nie musi pamiętać o noszeniu ze sobą dodatkowych talerzy lub miseczek, które nie tylko zajmują miejsce w plecaku, ale też sporo ważą. Niektóre opakowania zawierają jednorazową miseczkę, inne są zrobione z mocnej foli, którą można ułożyć na kształt miseczki i wykorzystać w taki właśnie sposób.

Poczekaj

Kiedy zalejesz jedzenie wodą, to wystarczy tylko, że dasz jej czas działać. Po zalaniu opakowania wodą całość trzeba dobrze wymieszać. Można zrobić to łyżką lub widelcem. Niektóre opakowania można po prostu z powrotem zakleić i mocno nimi potrząsnąć. To bardzo dobre rozwiązanie, które pozwala na szybkie wymieszanie całego dania. Przy potrząsaniu można mieć pewność, że woda dotarła wszędzie i dobrze nasączyła każdy kawałek jedzenia. Później wystarczy odstawić danie na kilkanaście minut. Dokładny czas jest podany przez producenta na opakowaniu i jest uzależniony od masy dania i jego wilgotności. Więcej na PolarSport.pl