Niektórzy boją się otwierać butelkę z szampanem. Korek może wystrzelić, trafiając kogoś w czoło, a trunek rozlać się na wszystkie strony. Warto zatem zaznajomić się z podstawowymi zasadami otwierania tego wykwintnego alkoholu, aby po drodze nie napotkać na żadne niespodzianki.
Co należy wiedzieć przed otwarciem?
Przed otwarciem butelki należy sprawdzić, czy jest ona dostatecznie chłodna. Temperatura powinna wynosić 6-9 st. Celsjusza. Szampana można schłodzić w metalowym kubełku z lodem, w lodówce lub jeśli jest zima, wystawić na kilkanaście minut za okno. Szampana nie powinno się wkładać do zamrażalnika, ponieważ może… wybuchnąć.
Jak otwierać szampana krok po kroku?
Po pierwsze należy trzymać butelkę mocno, pewnie i stabilnie (nie można nią potrząsać). Początkowo zdejmuje się z korka folię i metalowe zabezpieczenie. Następnie trzeba dobrze chwycić butelkę – jedną ręką przechylić ją pod kątem 45 stopni, a drugą trzymać korek. Kolejny etap to powolne obracanie butelki w odwrotną stronę niż ruch wskazówek zegara. W pewnym momencie korek powinien cicho odskoczyć z szyjki.
Jakie kieliszki do szampana?
Każdy rodzaj alkohol powinien być spożywany w dedykowanych kieliszkach. Jak zatem wygląda kieliszek do szampana? Charakteryzuje się wąską czarką o małej średnicy. Czasza u dołu jest lekko zaokrąglona lub ma płaskie dno – oba modele są jak najbardziej właściwe. Dlaczego kształt odgrywa tu znaczącą rolę? Szampan zachowuje swoje bąbelki, a smak niezbyt szybko łączy się z powietrzem, zachowując swoją świeżość.
Otwieranie szampana wcale nie musi być stresującą czynnością. Można zrobić to bez huku oraz ryzyka zranienia kogoś wystrzeliwanym korkiem. Jeśli weźmie się do serca wyżej wspomniane wytyczne i w trakcie otwierania butelki zachowa względny spokój, można nabrać niezłej wprawy.