Forma na babkę – emaliowana czy stalowa?



Formy na babkę są wykonywane zazwyczaj ze stali lub z materiału emaliowanego. Wybór nie jest łatwy i warto postawić na to, co spełni nasze oczekiwania. Każda gospodyni domowa doskonale wie, że forma na ciasto jest niezbędna w kuchni. Czym cechuje się blacha emaliowana? Jakie zalety ma forma stalowana babkę? Jak dobrać najlepszą opcję?

Forma do babki emaliowana

Jest to jeden z najlepszych wyborów jeśli chodzi o pieczenie. Takie blaszki są wykonane z doskonałej jakości stali, jaka pokryta jest powłoką emaliowaną.

Plusem jest łatwość w utrzymaniu czystości i fakt, że forma nie wchodzi w interakcję z jedzeniem. To uniwersalny produkt, który przyda się do wypieków. Może posiadać dodatkowe uchwyty, jakie podniosą nasz komfort w kuchni. Jest dostępny w wielu kolorach i kształtach, dlatego sprawdzi się nawet do bezpośredniego podawania ciasta. 

Forma na babkę stalowa

Formy do pieczenia babek mają zazwyczaj kształt dużego prostokąta. Oczywiście dobrać można też mniejsze modele ze stali, tak zwane keksówki. Najpopularniejsze są w tym wypadku blachy fakturowane, które wykonuje się z ocynkowanej blachy. Producenci oferują wiele wielkości i kształtów.

Ciekawą opcją jest forma z wyjmowanym dnem, dzięki czemu sprawnie wyciągniemy ciasto. Nie zapominajmy też o małych foremkach na babki, dzięki którym przygotujemy oryginalne i smaczne wypieki. Ciasto do kawy wypadnie pysznie i pozwoli delektować się aromatem babki w całym domu. 

Forma na babkę powinna cechować się solidnym wykonaniem i dobrą jakością. 

Formy do pieczenia babek dostępne na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/formy-do-babki