Dobieranie barwników spożywczych



Używanie barwników spożywczych jest coraz popularniejsze. Są to produkty, które doskonale sprawdzają się w kuchni i nadają charakteru wszystkim potrawom oraz deserom. Za ich pomocą można stworzyć niemalże małe dzieła sztuki o zachwycającym wyglądzie oraz kolorystyce. Warto jednak wiedzieć, jak ich używać oraz jak je między sobą łączyć, aby uzyskać niepowtarzalny wygląd oraz idealną konsystencję.

Barwniki spożywcze w proszku – kiedy ich używać?

Barwniki spożywcze w proszku są niezastąpione podczas wykonywania widowiskowych deserów. Bardzo często używane są w przypadku tortów, ponieważ wtedy każdą warstwę można ozdobić inną barwą, tym samym tworząc zachwycającą całość. Zaletą barwników w proszku jest to, że są bardzo łatwe w ich aplikacji. Wystarczy wymieszać proszek z dowolną wilgotną masą, aby zmienić jej kolor. Na przykład z bitą śmietaną lub płynną czekoladą. Tak zafarbować można na przykład kremy, którymi przekłada się różne warstwy tortu. Dodatkowo dodając określoną ilość barwnika, stopniować można natężenie koloru. Im mniej barwnika, tym słabszy odcień. Fajne jest także to, że barwnik spożywczy wykonany jest z naturalnych składników wysokiej jakości, co sprawia oczywiście, że jest w pełni bezpieczny dla zdrowia i można spożywać go w każdej ilości. Z całą pewnością warto przynajmniej raz wykonać danie lub deser, które będzie zawierać barwnik. Zaproszeni goście na pewno będą pozytywnie zaskoczeni, a deser zyska wyrazistego charakteru, który zachwyci nie tylko najmłodszych gości.