Decyzja o prowadzeniu własnego lokalu gastronomicznego, to szereg zadań, od których będzie zależał późniejszy komfort obsługi klienta. Niewątpliwie urządzenia chłodnicze to jedna z najważniejszych decyzji, z jaką przychodzi się mierzyć każdemu właścicielowi restauracji.
Urządzenia chłodnicze w gastronomii
Zastosowanie urządzeń chłodniczych ma na celu nie tylko utrzymanie właściwej temperatury dla produktów spożywczych. Bardzo często wymaga się ich schłodzenia po uprzedniej obróbce termicznej, dzięki temu mogą być długo i bezpiecznie przechowywane. Właściwie dobrane urządzenie chłodnicze zapewnia odpowiednią temperaturę, umożliwia jej regulację w zależności od konkretnych produktów spożywczych. Przede wszystkim urządzenie powinno być dobrane pod względem pojemności w taki sposób, by zapewnić odpowiedni komfort pracy całemu personelowi restauracji.
Odpowiednio dobrane urządzenie chłodnicze powinno być:
- właściwej wielkości
- z możliwością regulacji temperatury
- z przegrodami umożliwiającymi podział całego towaru
- z półkami/koszykami, które ułatwiają korzystanie z niego
- powinno być energooszczędne
- powinno mieć pojemność dostosowaną do potrzeb lokalu
Dobierz urządzenie do swoich potrzeb
Każdy lokal gastronomiczny ma inne wymagania, inną powierzchnię. W zależności od ilości gości, jaką można będzie jednocześnie obsługiwać, warto dobrać taki rozmiar urządzeń, który zapewni maksymalną wydajność nawet w godzinach szczytu. Jest to ważne, szczególnie jeśli ktoś jest zdecydowany na imprezy typu wesela, gdzie jednoczesne przygotowanie i wydanie dużej ilości posiłków jest wręcz koniecznością.