Urządzenia chłodnicze do restauracji


urzadzenie chlodnicze

Decyzja o prowadzeniu własnego lokalu gastronomicznego, to szereg zadań, od których będzie zależał późniejszy komfort obsługi klienta. Niewątpliwie urządzenia chłodnicze to jedna z najważniejszych decyzji, z jaką przychodzi się mierzyć każdemu właścicielowi restauracji. 

Urządzenia chłodnicze w gastronomii

urzadzenie chlodnicze

Zastosowanie urządzeń chłodniczych ma na celu nie tylko utrzymanie właściwej temperatury dla produktów spożywczych. Bardzo często wymaga się ich schłodzenia po uprzedniej obróbce termicznej, dzięki temu mogą być długo i bezpiecznie przechowywane. Właściwie dobrane urządzenie chłodnicze zapewnia odpowiednią temperaturę, umożliwia jej regulację w zależności od konkretnych produktów spożywczych. Przede wszystkim urządzenie powinno być dobrane pod względem pojemności w taki sposób, by zapewnić odpowiedni komfort pracy całemu personelowi restauracji.

Odpowiednio dobrane urządzenie chłodnicze powinno być:

  • właściwej wielkości 
  • z możliwością regulacji temperatury
  • z przegrodami umożliwiającymi podział całego towaru
  • z półkami/koszykami, które ułatwiają korzystanie z niego
  • powinno być energooszczędne
  • powinno mieć pojemność dostosowaną do potrzeb lokalu

Dobierz urządzenie do swoich potrzeb

Każdy lokal gastronomiczny ma inne wymagania, inną powierzchnię. W zależności od ilości gości, jaką można będzie jednocześnie obsługiwać, warto dobrać taki rozmiar urządzeń, który zapewni maksymalną wydajność nawet w godzinach szczytu. Jest to ważne, szczególnie jeśli ktoś jest zdecydowany na imprezy typu wesela, gdzie jednoczesne przygotowanie i wydanie dużej ilości posiłków jest wręcz koniecznością.