Palnik do creme brulee – co to jest?



Chyba każdy wie, co to jest creme brulee – klasyczna pozycja kuchni francuskiej, waniliowy deser z twardą, cukrową skorupką. Nie każdy jednak wie, że do jego przyrządzenia zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy, używają specjalnego palnika do creme brulee. Czym jest to urządzenie i czy warto je mieć?

Palnik do creme brulee – wygląd
Palnik do creme brulee jest niewielki i trzyma się go w ręce. To ułatwia jego przechowywanie – nie zajmuje miejsca, więc nada się nawet do najmniejszych kuchni. Mają one dyszę, z której wydobywa się płomień. Działają na gaz (podobnie do zapalniczki), są bezpieczne i bardzo łatwe w użyciu.

Funkcje palników do creme brulee
Palnik może:
– mieć możliwość regulowania długości płomienia,
– mieć możliwość naciśnięcia przycisku, dzięki któremu płomień będzie się wydobywał samoistnie, do wyłączenia – nie będzie trzeba go przytrzymywać.

Te funkcje są jednak opcjonalne, więc kupując trzeba się przyjrzeć i zastanowić, czy potrzebujemy tych funkcji, czy też nie.

Creme brulee
Creme brulee (sprawdź palniki do brulee) to deser, którego składniki mamy już zazwyczaj w lodówce czy szafce – jajka, śmietanka 36%, wanilia (najlepiej w lasce) i cukier. Nawet jeśli ich w tej chwili nie mamy, znajdziemy je w praktycznie każdym sklepie. Creme brulee to deser bardzo dobry i efektowny. Jeśli nigdy go nie robiliśmy – powinniśmy to rozważyć! Można go udekorować sezonowymi owocami czy musem, kombinować, stworzyć własne smakowe wariacje. Te eksperymenty z pewnością spodobają się naszej rodzinie czy znajomym!