Najważniejsze cechy blachy do pieczenia



Każdy mistrz i mistrzyni kuchni doskonale wie, że jeśli chce się uzyskać pyszne i zdrowe wypieki, ciasta czy też mięsa, niezbędne jest posiadanie dobrej blachy do pieczenia. Pytanie tylko brzmi, jakimi cechami taka blacha powinna się charakteryzować? Co konkretnie musi sobą reprezentować, aby pracowała możliwie najlepiej?

Materiał wykonania

Nie ma bardziej wpływającego na walory użytkowe i kwestie smaku wykonywanych potraw aspektu niż to, z jakiego materiału blacha do pieczenia została wykonana. Na uwagę tu zasługuje szczególnie blacha stalowa, która dzięki doskonałej konstrukcji i świetnemu materiałowi nagrzewa się w bardzo równomierny sposób, co powoduje, że wypieki przygotowane są równo, ale też i w równomierny sposób. Inną ciekawą formą do pieczenia jest wersja silikonowa, która jest bardzo wygodna. Dzięki temu, że nic zupełnie do niej nie przywiera, nie tylko wypieki nie niszczą się przy wyjmowaniu, lecz również bardzo wygodnie się je myje.

Forma i kształt

Nie da się ukryć, że równie istotna sprawa co materiał wykonania, jest kwestia dobrania odpowiedniego kształtu, ale też i wielkości blachy do pieczenia. W tym wypadku warto przede wszystkim kierować się tym, do czego będzie ona używana. Jeśli ma to być forma przede wszystkim do chleba, warto zainwestować np. w model prostokątny, a często spotyka się nawet wersje okrągłe. Jeśli jednak głównym naszym wypiekiem będą ciasta, wtedy lepiej wybrać formę wpadającą bardziej w kształt kwadratu. Zapewni to najlepsze rozłożenie się ciasta i najlepszy jego kształt.