Jak dbać o garnek rzymski?


garnek rzymski do wypieku chleba

Garnek rzymski to bardzo przydatne naczynie w każdej kuchni. Jest wykonane z gliny wypalanej w bardzo wysokiej temperaturze. Pozwala na przygotowywanie potraw praktycznie bez użycia tłuszczu, zatem idealnie sprawdzi się u wszystkich, którzy lubią lekką kuchnię. Można w nim gotować zarówno dania mięsne, rybne, jak również warzywne. Niektórzy garnków rzymskich używają również do wypieku chleba. Jest to zatem rzecz o wszechstronnym zastosowaniu, służąca również do wypieków. Zanim jednak wyposażymy swój dom w tego typu garnek, warto zapoznać się z podstawowymi informacjami o tym, jak bezpiecznie go używać, by długo nam służył.

Jak dbać o garnek rzymski?

Pierwszą zasadą, której należy trzymać się użytkując tego typu garnek jest ta: przed każdym jego wykorzystaniem moczyć go w zimnej wodzie. Porowata struktura garnka wchłania bowiem cząsteczki wody, które pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku, parują i sprawiają że gotowane dania są niezwykle soczyste i miękkie. Nawet z reguły suche mięsa jak kurczak czy indyk, uda się w garnku tego typu przygotować bezbłędnie. Bardzo ważne jest, aby garnek z przygotowaną do obróbki termicznej potrawą wkładać do zimnego piekarnika lub stawiać na zimnej kuchence. Garnek powinien być stopniowo rozgrzewany, aby zbyt duża różnica temperatur nie doprowadziła do jego uszkodzenia.

Jak czyścić tego typu garnek?

Ważne zasady obowiązują również podczas jego czyszczenia. Do dbania o czystość garnka nie używamy detergentów, które mogłyby wejść w porowatą strukturę ścianek, a następnie być wchłonięte przez potrawę podczas gotowania. Garnek myjemy jedynie czystą wodą, którą pozostawiamy na tak długo, aby mógł się od odmoczyć, a ewentualne przypalenia usuwamy gąbką lub miękką szczoteczką. Jeżeli zachowamy powyżej opisane zasady dbania o garnek, będzie nam służył przez naprawdę wiele lat, a nasza kuchnia stanie się lżejsza i smaczniejsza.