Czy warto wybrać pakowarkę próżniową komorową?


pakowarka komorowa próżniowa

Nadwyżki żywności są czymś powszechnym w gastronomii, z problemem tym boryka się wielu właścicieli restauracji. Jest jednak na to skuteczny sposób, czyli na zakończenie marnowania jedzenia. Z pomocą przychodzi pakowarka próżniowa, dzięki której możliwe staje się przechowywanie jedzenia przez długi czas, bez utraty walorów smakowych i odżywczych. Warto dowiedzieć się nieco więcej na ten temat, czy rzeczywiście zainwestowanie w tego typu urządzenie to dobry pomysł.

Jakie zalety ma pakowarka próżniowa komorowa?

Pakowarka próżniowo-komorowa to świetne rozwiązanie dla lokalu gastronomicznego, zakładu przetwórstwa, pozwala na przedłużenie okresu przydatności do spożycia produktów żywnościowych. Wynika to z tego, że urządzenie zasysa powietrze z woreczka z jedzeniem, dzięki czemu nie ma możliwości rozwijania się w nim żadnych bakterii tlenowych, które odpowiadają za procesy gnilne. Wydłużenie trwałości produktu ogranicza oczywiście problem z marnowaniem jedzenia, co kolei przekłada się na spore oszczędności dla firmy. Szefowie kuchni wykorzystują pakowarki próżniowe na różne sposoby, służą także do marynowania jedzenia, przykładowo mięsa i ryb.

Świetną opcją jest zamknięcie hermetycznie produktów i gotowanie ich w temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. Dostępne są nawet specjalne urządzenia, które służą do przygotowywania jedzenia przy wykorzystaniu tego typu techniki. Pakowarka próżniowa umożliwia zapakowanie nadwyżki składników i przechowywanie ich bez utraty świeżości, dzięki czemu zawsze są one pod ręką. Przekłada się to także na większą oszczędność czasu, sprawniejsze obsługiwanie gości. Dużą zaletą pakowarek próżniowych jest to, że dzięki nim można przedłużyć trwałość żywności bez konieczności pozbywania się z niej wody, przez co zachowuje swój pierwotny kształt i wygląd, to samo dotyczy wielkości.

Na co zwracać uwagę przy wyborze pakowarki próżniowej?

Podczas zakupu pakowarki próżniowej do kuchni gastronomicznej należy mieć na uwadze przede wszystkim moc urządzenia, bo im jest ona większa, tym lepiej (przekłada się to na większą wydajność, szybszą pracę). Pakowarka o dużej mocy błyskawicznie odessie powietrze z woreczka i z żywnością i zgrzeje sporej wielkości opakowania. Kolejną kwestią jest zwrócenie uwagi na grubość i rodzaj folii przystosowanej do używania w urządzeniu. W przypadku modeli komorowych koniecznych staje się zaopatrzenie w folię gładką, aby uzyskać pożądany efekt.

Długość listwy także ma znaczenie, dlatego powinno się sprawdzić, czy przykładowo urządzenie jest w stanie zrobić metrowy zgrzew. Nie bez znaczenia będzie także stopień automatyzacji obsługi, co ma ogromny wpływ na wygodę użytkowania. Klasyczne modele są manualne, co oznacza, że do zamykania i otwierania komory konieczne staje się użycie własnej siły. Modele zautomatyzowane są oczywiście bezobsługowe pod tym względem, co stanowi duże udogodnienie i pozwala zaoszczędzić czas. Maksymalne podciśnienie to kolejna kwestia, którą należy brać pod uwagę przy zakupie pakowarki próżniowej.