Dlaczego piece konwekcyjne są tak pożądane?


piec konwekcyjny

Głównym wyposażeniem większości restauracji jest piec konwekcyjny. Wielu właścicieli nie wyobraża sobie życia bez tego sprzętu. Dzięki niemu praca w restauracji staje się znacznie łatwiejsza, a klienci wychodzą szczęśliwi i najedzeni. Ale co to w ogóle za piec i jak on działa?

Działanie pieca konwekcyjnego

Piece konwekcyjne do swojego działania wykorzystują ruch powietrza. Ciepłe powietrze wprowadzane jest do wnętrza pieca przez specjalne wentylatory. Powietrze te spełnia funkcję podgrzewacza oraz odpowiada za usuwanie zanieczyszczeń. Piece te zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej, dzięki której są one bardzo wytrzymałe i łatwe w konserwacji.

Zalety pieca konwekcyjnego

piec konwekcyjny

Piece te zyskały dużą popularność głównie ze względu na ich funkcjonalność i wydajność. Do najważniejszych zalet z pewnością możemy zaliczyć:

  • możliwość przygotowywania kilku potraw w jednym czasie bez utraty ich walorów smakowych i zapachowych,
  • równomierne podgrzewanie potraw, znajdujących się w piecu bez ryzyka ich przypalenia bądź niedopieczenia,
  • szybki proces pieczenia,
  • duża energooszczędność urządzenia, co jest jednoznaczne z mniejszymi rachunkami za prąd.

Inna odmiana pieca konwekcyjnego, czyli piec konwekcyjno-parowy

Piece konwekcyjno-parowe niewiele różnią się od ich standardowych wersji. Są one udoskonalone o dodatkową funkcję, jaką jest wykorzystanie pary wodnej podczas pieczenia. Wyjmując potrawy z pieca, często sprawiają one wrażenie wysuszonych. Dzięki parze wodnej dania utrzymają swoją wilgoć, będą one bardziej soczyste i delikatne.