Menu

Zalety foremek silikonowych

0 Comment


Każda osoba lubiąca spędzać czas na robieniu wypieków powinna mieć w swojej kuchni silikonowe foremki. To niepozorne akcesorium, które od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Z czego ona wynika i jakie są zalety korzystania z takich foremek w kuchni?

Dlaczego warto mieć silikonowe formy?

Ważną zaletą foremek silikonowych jest odporność na temperaturę. Dzięki temu produkt można stosować podczas wypieku ciast w piekarniku, ale także zamrozić w nim żywność. Istoty jest również fakt, że foremki silikonowe są łatwe do mycia (można je myć w zmywarce, jednak bez wykorzystania silnych środków chemicznych). Dla osób, które dotychczas korzystały głównie z metalowych blach istotna będzie również informacja, że formy z silikonu nie chłoną, ani nie oddają zapachów, dzięki czemu nie ma ryzyka, że wypiekane ciasto czy chleb będzie miało nieprzyjemną woń.

Prawidłowe korzystanie z formy silikonowej

Jak widać foremki z silikonu mają wiele zalet, jednak by jak najdłużej cieszyć się zakupionym produktem należy z niego korzystać w odpowiedni sposób. Bardzo ważne jest, by zdawać sobie sprawę, że forma może być używana nawet w bardzo wysokiej temperaturze (230 °C), jednak nie może być wykorzystana z funkcją grill. Aby nie uszkodzić silikonowej powłoki formy podczas korzystania z niej nie można używać ostrych metalowych przedmiotów jak nóż czy widelec. Przed pierwszym użyciem formy należy ją umyć, wytrzeć, a następnie posmarować masłem lub olejem, przy kolejnych użyciach nie trzeba już tego robić.