Wanilia – przyprawa domowych wypieków



Czy wyobrażamy sobie sernik bez nuty posmaku waniliowego? Kremy i desery, w których nie wyczuwamy jej nuty?
Bez niej wypieki, desery, torty, mrożone koktajle nie są już takie same.

Wanilia to przyprawa świata, doceniana przez mistrzów kuchni, ale też tych, którzy cenią smak, zapach i charakter przyrządzanych potraw.
Dostępność naturalnej wanilii na rynku jest zdecydowanie mniejsza niż jej sztucznie wytwarzanych zamienników. Prawdziwy ekstrakt waniliowy zdecydowanie jest najlepszym produktem. To naturalny wyciąg z kwiatu orchidei. Dojrzewające w słońcu Południowej i Środkowej Ameryki kwiaty wanilii, poddawane procesie fermentacji i suszenia nabierają charakteru, którego końcowym produktem jest naturalnie otrzymany ekstrakt.

Dodanie kilku kropel do wypieku nadaje niepowtarzalny aromat i wzmacnia smak przygotowanego ciasta.

Wanilię możemy dostać również w postaci ususzonych lasek. Nie jest to złym wyborem, ale zdecydowanie lepiej zakupić gotowy ekstrakt waniliowy. Dużo łatwiej zastosować go w przyrządzaniu deserów i ciast, doskonale się rozpuszcza i nasącza, nadając wyraźny smak i zapach.

Co do syntetycznie wytwarzanych substancji o nucie i smaku wanilii?
Sięgając po nie, powinniśmy liczyć się z faktem, że nie otrzymamy takiego efektu jak w przypadku użycia prawdziwego, naturalnego ekstraktu waniliowego. To on nadaje intensywność potrawom i znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczym.

Ekstrakt waniliowy nie należy do tanich przypraw. Nie jest dostępny w każdym sklepie, czy markecie. Na pewno jednak jest najlepszym wyborem, jeżeli decydujemy się na końcowy efekt naszego wypieku o nucie waniliowej. Pozwoli na wyczarowanie pysznego cukierniczego przysmaku i zachęci do sięgnięcia po kolejną porcję.

Warto więc w domowej szafce mieć jedną butelkę prawdziwego ekstraktu z wanilii.