Menu

Silikonowe czy drewniane wałki do ciasta?

0 Comment


Wałki do ciasta jak powszechnie wiadomo, mogą być wykonane z wielu różnych materiałów, dlatego też warto poświęcić nieco swojego cennego czasu, aby wybrać odpowiedni model do swojej kuchni. W dzisiejszych czasach nie ma praktycznie żadnego profesjonalnego kucharza, który mógłby wyobrazić sobie pieczenie w kuchni bez pomocy profesjonalnego wałka do ciasta. Jeszcze kilka lat temu w każdym domu królowały wałki drewniane, ale w dzisiejszych czasach mamy zdecydowanie szersze pole do popisu.

Silikonowy wałek do ciasta

Coraz więcej początkujących i doświadczonych kucharzy inwestuje w silikonowe wałki, które posiadają specjalną powłokę przy pomocy której ciasto nie przylega do powierzchni wałka i co najważniejsze nie ciągnie się za nim. Sylikonowe wałki doskonale nadają się do mycia mechanicznego, dzięki czemu łatwo utrzymać je w idealnej czystości. Warto wspomnieć także i o tym, że silikonowy wałek do ciasta nie chłonie zapachów i nie odbarwia się przy dłuższej pracy. Godne polecenia są przede wszystkim te modele, które posiadają regulowane uchwyty. Zmiana położenia uchwytów w wielu sytuacjach znacząco ułatwi wałkowanie.

Drewniany wałek

Drewniane wałki do ciasta przez bardzo wiele długich lat towarzyszyły kobietą podczas pieczenia i gotowania. Drewno jak powszechnie wiadomo jest materiałem ekologiczny i co najważniejsze wykazuje właściwości antybakteryjne. Przed użyciem drewnianego wałka pamiętać należy zawsze o tym, aby powierzchnię posypać mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać. Drewniane wałki doskonale sprawdzą się w każdej kuchni, a co najważniejszą dostępne są w przystępnej cenie.

Co wybrać?

W dzisiejszych czasach nie ma cienia wątpliwości, że silikonowe wałki do ciasta zrewolucjonizowały całkowicie codzienne zajęcia nie tylko profesjonalnych kucharzy, ale również amatorów. Każdy kto chociaż raz wałkował silikonowym wałkiem, nie będzie chciał z niego zrezygnować.