Naturalny, smaczny chleb



Pieczenie chleba w domu może sprawić wiele radości. Poza tym daje gwarancję, że składniki naszego pieczywa nie zawierają polepszaczy, barwników, regulatorów kwasowości czy tym podobnych substancji. Własny chleb jest zatem zdrowy, przede wszystkim smaczny, można go dłużej przechować i będzie też tańszy w przypadku większej rodziny, zjadającej większe ilości pieczywa.

Co jest potrzebne do upieczenia chleba w domu?

Podstawowe składniki potrzebne do pieczenia chleba to mąka, woda, sól i drożdże lub zakwas. Mąk do wyboru jest wiele, a poza pszenną najlepsza będzie razowa lub orkiszowa. Zrobienie zakwasu jest trochę czasochłonne, dlatego pierwsze wypieki domowego pieczywa można rozpocząć od przepisów z drożdżami. Są prostsze, a pieczywo jest równie smaczne. Bardzo istotnym elementem jest też forma do pieczenia chleba o dowolnym, odpowiadającym nam kształcie. Pieczywo powinno dobrze się w niej rozrosnąć i wypiec. Boki i spód formy do pieczenia chleba nie powinny przyklejać się do wypieczonego produktu, ani tym bardziej zostawiać na nim śladów rdzy czy fragmentów teflonu.

Silikonowe formy do pieczenia chleba

Są to formy bardzo wygodne w użytkowaniu. Elastyczne, zginają się więc można niemal wszędzie je przechować. Odporne są na bardzo wysokie i bardzo niskie temperatury. Łatwo się nagrzewają i szybko stygną. Pieczywo nie przywiera do boków tych form pomimo tego, że niczym się ich nie smaruje. Dodatkowo silikonowe formy do pieczenia chleba mają różne kształty: owalne, okrągłe, nawet w kształcie kwiatków.

Formy do pieczenia chleba dostępne na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/formy-metalowe-do-pieczenia-chleba