Na co zwrócić uwagę wybierając wilk do mięsa?



Aby wybrać wysokiej jakości maszynkę do mięsa warto zwrócić uwagę przede wszystkim na moc oraz wydajność danego urządzenia. Popularny wilk do mięsa (https://www.gastropuls.pl/maszyny-do-mielenia-wilki-do-miesa) to niezawodna maszyna, która wykorzystywana jest do szybkiego rozdrabniania mięsa. Sprzęt tego typu doskonale sprawdzi się nie tylko w sklepach garmażeryjnych, ale również w firmach, które zajmują się usługami gastronomicznymi.

Jaka moc i wydajność?

Jak wspomniano powyżej podstawowym parametrem wyboru maszyn do mielenia mięsa jest moc oraz wydajność. Jeżeli chodzi o moc, to w dużej mierze wpływa ona na siłę oraz maksymalną wytrzymałość całej maszyny. Z praktycznego punktu widzenia im większa moc silnika, tym oczywiście szybciej wilk poradzi sobie z twardym mięsem. Nie można zapominać także o tym, że większa moc zapewnia także większą odporność na przegrzanie. Godne polecenia są urządzenia, które mogą pochwalić się wydajnością na poziomie do 100 kg mięsa na godzinę. Warte polecenia są urządzenia o mocy 850W albo 900W.

Wysokiej jakości materiał

Dobry wilk do mięsa powinien być wykonany także z wysokiej jakości materiałów. Producenci stawiają przede wszystkim na stal nierdzewną i aluminium. Materiały te zapewniają odpowiednią wytrzymałość i długowieczność maszynki do mięsa. Najlepsze modele wyposażone są w samoostrzące noże. Aby utrzymać wilk do mięsa w idealnej czystości warto postawić na urządzenia, które można szybko zdemontować. Kolejnym parametrem na który należy zwrócić uwagę jest średnica oczek. Szersze sitka doskonale nadają się do wyrobu kiełbasy.