Lody domowej roboty z foremek do zamrażalnika


nowoczesne lodowe foremki na upalne dni

Lato to szczególna pora roku, która potrafi obdarzyć nas upałami. Jednym z prostszych sposobów na schłodzenie się są lody. Szeroka gama smaków pozwala na zaspokojenie nawet najbardziej wymagających osób, ale nie da się ukryć, że lody często są bardzo kaloryczne. Dietetycy spierają się w tej kwestii, chociaż większość zgadza się że lodami można zastąpić jeden z posiłków spożywanych w ciągu dnia, np. podwieczorek.

Lody domowej roboty

Lody można zrobić również w domu, bez pomocy specjalnej maszyny. Wystarczy nam mikser lub blender, którym dokładnie rozmieszamy i połączymy składniki. To okazja na małe eksperymenty w kuchni, a także zaangażowanie dzieci. Dzięki specjalnym foremkom do lodów, które dostępne w wielu kształtach, możemy uzyskać świderki, standardowy kształt lodów na patyku, zwierzątek czy nawet innych fantazyjnych kształtów. Foremki do lodów – www.aledobre.pl/596,W_kuchni_i_na_stole/2-666,Foremki_do_lodow/ są lepszym rozwiązaniem niż mrożenie lodów w dużym pojemniku, ponieważ nie musimy martwić się ich nakładaniem, kiedy się zamrożą. Dodatkowo jeden lód to jedna porcja, co pozwala na kontrolowanie swojego jadłospisu. Wiele foremek można myć w zmywarce, co jest dodatkową zaletą, podobnie jak ich koszt – oczywiście możemy znaleźć droższe i tańsze wersje, jednak biorąc pod uwagę ich trwałość to dobra inwestycja dla osób, które nie wyobrażają sobie przetrwania upału bez tych słodkości.

Lody w wersji fit

Choć w tradycyjnych przepisach na lody znajduje się tłusta śmietanka i jajka, dzięki foremkom możemy wykonać również sorbety z owoców. Efektownie wyglądają lody zrobione z soku i zamrożonych w nich kawałkach owoców. W wersji szybszej wystarczy zmiksować dowolne owoce z jogurtem naturalnym. Do tej wersji świetnie sprawdzi się banan, który połączy wszystkie składniki. Takie lody nie zawierają dodatkowej ilości cukru oraz sztucznych dodatków, a na porcję zamrożonych owoców można pozwolić sobie również na diecie.